CNV Zelfstandigen

Risico’s

Er wordt vaak gedacht dat een zelfstandig ondernemer veel meer risico´s loopt dan iemand in loondienst. Zo was ik laatst op een feestje en vroeg ik wat nou het grootste verschil is tussen een zzp-er / ondernemer en iemand in loondienst. Het meest genoemde antwoord  hierop was zekerheid. Met name voor de financiële zekerheid wordt dan gevreesd. Zo heeft een zelfstandig ondernemer bijvoorbeeld geen recht op een ww-uitkering.

Spaarpot

Iedereen begreep me dan ook toen ik uitlegde dat het ondernemerschap inderdaad risico’s met zich meebrengt. Maar financiële zekerheid kunnen we ook zelf creëren! De risico’s kunnen afgedekt worden met een spaarpot. Het voordeel hiervan is dat wanneer je er geen gebruik van hoeft te maken, je er een leuk zakcentje aan over houdt. En wie heeft er nou niet liever een goed gevulde spaarpot dan recht op een ww-uitkering? Iedereen stond verbaasd dat het ook op deze manier zou kunnen.

Door uw zaak(jes) goed te organiseren kunt u veel risico’s afdekken. Er begeven zich allerlei bedrijven op de markt die graag uw pensioen, verzekeringen, leningen en andere zaken voor u willen regelen. Let er dan wel goed op dat u dan net zoveel (on)zekerheid heeft als de gemiddelde werknemer.

Risico’s beperken

Om de grootste valkuilen te kunnen opvangen is er veel eer te behalen door allerlei instanties zoals brancheverenigingen, politieke partijen en onze eigen CNV Zelfstandigen.
Als we met z’n allen nou ervoor zorgen dat de grootste risico’s worden beperkt, dan trek ik een lekker flesje bubbels open!